Världsdiabetesdagen 14 November

Eftersom det alltid uppmärksammas både prostatacancer, bröstcancer och hiv-aids dagen så tänkte jag uppmärksamma det som bör upp märksammas i dag. vattentornet svampen i örebro är belyst med blått i dag för att framhäva detta.Världsdiabetesdagen

Världsdiabetesdagen firas varje år den 14 november. Datumet har valts för att det är Frederick Bantings födelsedag. Han var den ena av de två forskare som upptäckte insulinet. Temadagen initierades ursprungligen av Internationella diabetesfederationen IDF och Världshälsoorganisationen WHO. Årligen når kampanjen ut till flera miljoner människor. Diabetesförbunden och andra organisationer från 145 länder är engagerade i kampanjen. Med diabetesdagen vill organisationerna fokusera på diabetes världen över, men dagen är också en årlig jubileumsdag för alla de som lever med diabetes.

Världsdiabetesdagen firades första gången 1991. I Finland har dagen firats ända från början. Dagen till ära ordnar lokala diabetesföreningar, vårdenheter, apotek, läroanstalter inom hälsovårdsområdet och andra samarbetspartner evenemang och program. Diabetesförbundet servar arrangörerna genom att tillhandahålla pressmeddelanden och informationsmaterial om temat för Världsdiabetesdagen.

Ungefär 230 miljoner människor i världen har diabetes. Fram till 2025 beräknas antalet stiga till 350 miljoner. I Finland finns det ungefär 500 000 diabetiker: 40 000 personer med typ 1-diabetes, 240 000 med diagnosen typ 2-diabetes och 200 000 personer som har typ 2-diabetes utan att veta om det. Båda diabetestyperna ökar kraftigt (Diabetesbarometern 2005).

Läs mer om det internationella programmet för Världsdiabetesdagen på
www.idf.org/ och http://www.worlddiabetesday.org/.
uppgifterna har jag lånat från :http://www.diabetes.fi/sivu.php?artikkeli_id=1859


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback